Var med och håll Ekerö rent i vår

 Varje vår deltar Ekerö kommun i Håll Sverige Rents aktion mot nedskräpning, som i år har bytt namn till Vi Håller Rent. Runt om i landet plockar förskolor, skolor, föreningar, företag och privatpersoner skräp – både för att göra sin närmiljö lite finare och för att visa att nedskräpning inte är okej. År 2015 deltog 804 570 hjältar runt om i landet! I vår kommun deltog inte mindre än 30 förskolor och skolor med 3 257 skräpplockare, vilket placerade oss på plats 10 i Sverige när det gäller andelen deltagare.

Sedan 15 februari är anmälan öppen till Vi Håller Rent! Anmäl er på Håll Sverige rents hemsida där ni också finner mer information och pedagogiskt material. Alla anmälda deltagare får kostnadsfritt Håll Sverige Rent skräpplockarmaterial bestående av sopsäckar, soppåsar och klistermärken. I Ekerö kommun kan anmälda deltagare hämta materialet på kontorsservice i kommunhuset from vecka 16. Om ni inte har passerkort kan ni anmäla er i receptionen och fråga efter Eva Landberg. Kontorsservice har öppet vardagar kl. 8:00 – 15:30.

Plocka skräp i ert närområde eller på ett ställe som betyder något särskilt för er. Tänk på säkerheten! Håll er borta från vägarna, vägstädning kräver särskild utbildning i vägsäkerhet. Vassa och farliga saker som glasbitar, sprutor och liknande bör en vuxen ta hand om. Ni tar själva hand om det skräp ni samlat in. Sortera ut förpackningar till återvinning så långt det är möjligt. Resten tar ni hand om som ert ordinarie avfall. Skolor och förskolor som har svårt att bli av med allt det insamlade avfallet kan få det hämtat. För att få hämtning ska ni anmäla det till Lena Borg – gärna redan när ni bestämt datum för ert skräpplockande.

Var med du också i kampen mot skräpet! Vi Håller Rent är också ett bra tillfälle att arbeta pedagogiskt med frågor som nedskräpning, återvinning och konsumtion. Tillsammans visar vi att nedskräpning är onödigt och fel!

Anmälan till Håll Sverige Rent ska vara inne senast 2016-04-03 för att ni ska få gratismaterial.

För mer information kontakta:

Lena Borg
Miljösamordnare
08-124 571 00
lena.borg(at)ekero.se