2014-07-02 Turism | Munsö skola | Uppleva och göra | Info

Forskning pågår!

En utställningsproduktion av Riksantikvarieämbetet. Utställningen – som tidigare visats i Birkamuseet – visas nu här i samarbete med Adelsö föreningsråd, Adelsö Hembygdslag, Ekerö kommun och Gröna Ön Adelsö.

Forskning pågår! vill presentera och foga ny forskning om världsarvet Birka och Hovgården till den kunskap som tidigare finns om det vikingatida samhället och de tidiga städerna.

Framförallt, lyfter utställningen fram arkeologi som vetenskap, vad den kan - och inte kan - berätta för oss. Förhoppningsvis uppstår ett möte mellan arkeologen och oss andra som önskar förstå och lära oss. Gemensamt har vi ju nyfikenheten, att genom ett nyckelhål få kika in mot en tid som varit.

Utställningen har arbetats fram i samarbete med forskare, verksamma med de frågor som rör Birka och Hovgården. Men också tillsammans med platsens världsarvsskola.

Elever och personal har tillsammans med formgivare gjort miniatyrrekonstruktioner utifrån de tolkningar och resultat som aktuell forskning berättar om. Filmen i hörsalen fungerar som ett intro till utställningen.