Trafik och infrastruktur

 • Adelsöleden

  Adelsöleden

  Under 1920-talet upprätthölls kontakterna mellan Adelsö och fastlandet med roddbåt. Även skutor och ångbåtar angjorde Adelsö, i första hand de som transporterade fisk och jordbruksprodukter från trakterna kring Enköping in till Kornhamnstorg i Stockholm. Det första flytetyg som skulle kunna kallas färja sattes i trafik 1930 och var en pråm som via en landgång kunde lasta en personbil. Den fungerade till 1936 då den första färjan kom till Adelsöleden.

  Bilfärjan till Adelsö är en så kallad linfärja. Färjan är kostnadsfri för resenärerna.

  För ytterligare information:
  Adelsöleden
  Tel: 08-560 511 97, 08-629 00 50

  http://www.ekero.se/Trafik-och-resor/Buss-bat-och-tag/Farjetrafik/

  Hjälpte informationen dig?
 • Hur fungerar färjetrafiken?

  Inom Ekerö kommun finns två färjeleder, Ekeröleden och Adelsöleden. Sedan 1993 driver kommunen bilfärjetrafiken på Ekeröleden och Trafikverket driver Adelsöleden.

  Ekeröleden

  Ekeröleden skiljer sig från Färjerederiets övriga färjeleder på så sätt att man här har ett betalsystem som inte finns på deras övriga färjor. Leden går mellan Jungfrusund på Ekerö kommun och Slagsta i Botkyrka kommun.

  Anledningen till att vi har en betalfärja mellan Slagsta/Ekerö är att det finns en fungerande bro till Ekerö från fastlandet. Då broförbindelsen är ur funktion kan bilfärjan vara gratis.

  För näringsliv och pendlare är Ekeröleden en viktig färjeled. Här byggdes en färjeförbindelse upp och trafiken kom igång så sent som i augusti 1993. Idag har Ekerö kommun uppdragit till Trafikverket Färjerederiet att sköta trafiken på leden.

  För ytterligare information:
  Ekeröleden
  Tel: 0771-65 65 65

  Hjälpte informationen dig?
 • Var hittar jag information om trafikstörningar?

  Var kan jag vända mig för information om akuta trafikavvikelser?
  Sveriges Radio P4 – Radio Stockholm 103.3MHz kommer att uppdatera om trafiksituationen.
  Det finns också aktuella trafikmeddelanden på trafiken.nu
  På ekero.se uppdaterar vi trafikmeddelanden på webbens förstasida, så snart vi får kännedom om dem, vi kan inte utlova 100% täckning.

  Hjälpte informationen dig?
 • Var kan jag hitta information om Förbifart Stockholm?

  Förbifart Stockholm planeras bli en ny motorvägsförbindelse som kommer gå från E 4/E 20 Kungens kurva i söder till E 4 Häggvik i norr. Största delen av vägen, drygt 17 av 21 km, föreslås gå i tunnel. Ekerö kommun ansluts till leden via angöringar från Ekerövägen väg 261 på Lovö.

  Läs mer om förbifart Stockholm på Trafikverkets hemsida.
  http://www.trafikverket.se/ekero/

  Hjälpte informationen dig?