Starta och driva livsmedelsverksamhet

Vad är ett livsmedelsföretag?

Ett livsmedelsföretag producerar, bearbetar och/eller distribuerar mat. Företaget kan vara privat eller offentligt och drivas med eller utan vinstsyfte.

Funderar du på att starta någon form av livsmedelsverksamhet så kontakta gärna miljökontoret, tel 08-124 571 00, för rådgivning om vad du bör tänka på eller gå in på Livsmedelsverkets hemsida under livsmedelsföretag (se användbara länkar). Här får du en överblick över de regler som gäller och vilka skyldigheter du har som livsmedelsföretagare.

Anmälan om registrering

För att starta en livsmedelsverksamhet ska du göra en anmälan om registrering. Du får starta verksamheten när du fått en bekräftelse på att livsmedelsföretaget har registrerats. Har du inte fått en bekräftelse på registrering får du ändå starta verksamheten två veckor efter att en komplett anmälan om registrering inkommit till miljökontoret. Givetvis måste du ha kännedom om, och följa, de regler som gäller för livsmedelshantering i din verksamhet.

Blankett för anmälan om registrering av livsmedelsanläggning finns i kolumnen till höger (se användbara dokument).

Ansökan om godkännande

Krav på godkännande gäller vissa livsmedelsanläggningar där animaliska livsmedel hanteras, till exempel råa ägg, kött eller fisk, och som levereras till andra livsmedelsföretag. Ansökan om godkännande görs hos Livsmedelsverket som är behörig myndighet. Mer information om godkännande finns på Livsmedelsverkets hemsida.

Ändring, övertagande och upphörande

Ska du utöka eller förändra din livsmedelsverksamhet så kan det krävas en ny anmälan/ansökan för detta. Kontakta gärna miljökontoret för rådgivning.

Övertagande av befintlig verksamhet ska registreras på samma sätt som nya verksamheter. 

Om du upphör med eller säljer din verksamhet är det viktigt att du kontaktar miljökontoret så att din verksamhet kan avregistreras.

Övriga tillstånd och anmälningar

Bygglov eller bygganmälan kan krävas för lokalen där verksamheten ska bedrivas. Kontakta stadsarkitektkontoret, tel 08-124 571 00, för att få reda på vad som gäller för din verksamhet.

Fettavskiljare kan krävas för din verksamhet. Kontakta Roslagsvatten för mer information, tel 08-540 835 33, www.roslagsvatten.se.

Kontakta också sotarmästaren för att ta reda på om ventilationen i lokalen är tillräcklig.

Om du ska använda gasol i din livsmedelsverksamhet ska du söka tillstånd för detta hos Södertörns brandförsvarsförbund, tel 08-721 22 00, www.sbff.se.

Om du planerar att servera alkoholhaltiga drycker så krävs ett serveringstillstånd. Ska du sälja folköl, tobak och nikotinläkemedel så krävs tillstånd även för detta. Vill du veta mer är du välkommen att kontakta miljökontoret, tel 08-124 571 00.

Dricksvatten

Om du har enskilt dricksvatten i ditt livsmedelsföretag så är det du som livsmedelsföretagare eller fastighetsägare som ansvarar för kvaliteten på dricksvattnet. Du har ansvar för att ta prover regelbundet samt att upprätta en plan för hur detta ska ske årligen. Provtagningsplanen ska fastställas av miljökontoret. Dricksvattenanläggningen ska även registreras och bli föremål för offentlig kontroll. Om du har kommunalt dricksvatten i ditt livsmedelsföretag så ansvarar kommunen för att vattnet är säkert att använda. Mer information om dricksvatten från enskilda brunnar finns på Livsmedelsverkets hemsida under dricksvatten (se användbara länkar till höger).