2018-01-16 Ekebyhovs slott

Wassailing i slottsparken 27/1

Välkommen till Wassailing i Ekebyhovs Slottspark

I mörkaste midvinterkväll, när äppelträden sover sin allra sötaste sömn, då kan man plötsligt höra sång och spel, trummor och skrammel närma sig. Vad är det som händer? Jo, nu ska äppelträden väckas, så att de inte försover sig när våren kommer. För då är det viktigt att varje gren grönskar, att varje knopp går i blom – för att säkra en god skörd av äpplen.  Att väcka äppelträden kallas wassiling, och är en gammal engelsk tradition med stolta anor, sedan förra året också i Ekebyhovs Slottspark, bara några minuters promenad från Ekerö centrum.

Lördag 27/1 är det dags för årets wassailing och du är varmt välkommen att vara med!

Så här ser programmet lördagen den 27/1 ut:

12.00               Slottscaféet öppnar

13.00               Föreläsning ”Äpplet i kulturen”. Agneta Östlund berättar i Wrangelska Salen i Ekebyhovs Slott

14.00               Vi övar sånger och danser inför vår Wassailing, under trygg ledning av Eken Morris Dancers. Plats: Wrangelska salen i Ekebyhovs Slott

Kl 15                Samling på Slottstrappan. Därifrån tågar vi gemensamt till det äldsta äppelträdet i Slottsparken  och väcker det varsamt med sång, dans och spel. Ta gärna med ett instrument att spela på, något att skramla med och lämpliga festliga kläder!

Slottscaféet öppnar klockan 12, och har dagen till ära öppet ända till kl 17. Wassailing i Ekebyhovs Slottspark arrangeras av Ekerö Kultur och Eken Morris Dancers. Välkomna!

Läs mer på

www.ekero.se/ekebyhovsslott 

www.ekenmorris.org