Priser och Stipendier 2017

Priser och stipendier som delades ut 2017

STIPENDIER

Idrottsstipendium

Fredrik Theorell 15 000 kr

Fredrik har varit medlem och kört motocross sedan 4-års ålder i Mälarö motorcrossklubb. Han har gått motorcrossgymnasium och fortsätter nu sin elitsatsning där målet är att under 2016 köra hela SM och Junior-SM-serien samt internationellt ett antal EM-tävlingar.  Stipendiet kommer underlätta för att delta i tävlingar utomland med licenser, transporter mm.

Tilda Ekengren 15 000 kr

Tilda är en målmedveten idrottare som satsar på att komma med i nationshoppningar 2016. Hon är rankad trea i Stockholms län och 26.a i Sverige. Hon är med i ett utvecklingslag som siktar mot Nordiska och Europeiska mästerskap i hästhoppning. Stipendiet underlättar för Tilda att fortsätta utvecklas och få rutin för internationella stora banor.

Kulturstipendium

Stanislaw Przybylski Linder 30 000 kr

Stanislav är animatör och filmskapare som vars stora intresse är att göra film tillsammans med äldre på äldreboenden och dagcenter.
Stipendiet ska användas till att utveckla sitt intresse genom ett filmprojekt med äldre boende i olika former av äldreomsorg i Ekerö där de äldre är med och utformar filmerna och tar vara på deras minnen om Ekerö kommun förr.

Ungdomskulturstipendium

Lukas Appelquist, 15.000 kr

Lukas söker stipendiet för att lära sig om hur han kan förverkligas sina idéer inom musikproduktion. Han började spela gitarr på Ekerö kulturskola när han var 10 där han även lärt sig musikteori och fått prova på att producera musik. Stipendiet ska användas till kurser i avancerad musikproduktion på AP Academy där ha kommer få färdigheter inom musikproduktion och hur man processar musik inom olika genrer och om hur musikbranschen fungerar. Kanske en ny Max Martin som också började sin ban på Ekerö kulturskola?

Idag sitter han dessutom i kulturskolans Gala-orkester!

Alva Olsson  15.000 kr

Alva är något så unikt som elev i klassisk solosång som operasolist vid Södra Latins linje. Hon började sin bana som elev på Ekerös kulturskola och blev där uppmuntrad att söka vidare till Adolf Fredriks musikskola där hon turnerat världen runt med Adolf Fredriks flickkör.
Förutom att hon deltar i flera köer har hon deltagit i sångundervisning vid University college Charterhouse i Guilford England och vill fortsätta ta del av avancerad sångundervisning. Stipendiet går till fler operautbildningar, kurser utomlands för operasångerskor och lektioner hos sångpedagoger.

Ungdomsledarstipendium

Ekerö IK Innebandy  20 000 kr

Ekerö IK innebandy beviljas ungdomsledarstipendium om 20.000 kr för att skapa ett ungt ledarteam med unga som leder unga. Föreningens äldre ungdomar arrangerar lördagsaktiviteter för icke föreningsaktiva, fungera som ledare och skapar nätverk med andra föreningsorganisationer.

De unga ledarna ska dessutom medverka i innebandyförbundets utbildningsstege för fördjupade kunskaper inom innebandysporten.

Matilda Lundin, 10 000 kr

Matilda Lundin tilldelas 10.000 kr för att kunna fortsätta utvecklas som ledare och tränare i Ekerö konståkningsklubbs skridskoskola. Hon har gått den grundläggande ledarutbildningen och vill nu fortsätt utvecklas i Svenska konståkningsförbundets olika vidareutbildningar.

PRISER

Barn- och utbildningsnämndens pris 50.000 kr
Team Närlunda (hela Närlundaskolans personalgrupp)

Team Närlunda tilldelas ett pris på 50.000:- för sitt arbete med inkludering av barn med funktionsvariationer.

Motivering: Team Närlunda har på ett framgångsrikt sätt genomfört både en mental och praktisk förflyttning i sitt arbete med inkludering av barn med funktionsvariationer. Personalgruppen har på ett framgångsrikt sätt verkat för att inkludera elever med språkstörningsdiagnoser. Kunskaperna och det förändrade tankesättet har skapat en mer tillgänglig utbildningsmiljö för samtliga elever på Närlundaskolan.

Årets kulturpris 10 000kr

Ingrid Röising Bergman och Torbjörn Bergman

Under 2015 startade Live på Bio här i Erskinesalen. Det är ett initiativ av Ölsta folkets Hus och parker i samverkan med Videvox och Mälarö Kino, som driver biovisningen här i salen på onsdagar och söndagar stöd från kultur- och fritidsnämnden. 
Under 2016 har operaföreställningarna från Metropolitan funnit sin form och Inför årets nomineringar till kulturpris har vi förstått att mycket av framgångssagan har hängt på Ingrid och Torbjörn Bergman. Ingrid som administrerar, säljer biljetter och Torbjörn som kör föreställningarna i projektorrummet. Det är för sin entusiasm och dedikation till filmen och operan som Ingrid och Torbjörn tilldelas 2016 års kulturpris om 10.000 kr. 

Årets idrottsprestation 10 000 kr

2016 års idrottsprestation tilldelas Andreas Nordebäck, konståkare från Ekerö konståkningsklubb.

Andreas har under hösten 2016 rankats som Sveriges etta bland ungdomar upp till 15 år och han är bara 12 år. Han tog Guld på årets SM i Malmö och har hamnat på pallen i höstens alla elitserietävlingar. Han har blivit uttagen att representera Sverige och Ekerö under Nordiska Mästerskapen på Island nu i mars dit endast Sveriges 4 bästa åkare får åka. Numera uttagen i Svenska juniorlandslaget.

Eldsjälspriset 10 000 kr - Tillkännagives på Galan