Måltider

Maten lagas på plats

Maten lagas på plats i de skolor och förskolor som har förutsättningar för detta. Idag lagas maten på plats i 27 av 28 skolor och förskolor.
På respektive skola och förskolas hemsida kan du läsa mer om varje enskilt kök.

Mat & miljö

Under 2016 var andelen ekologiska inköp 23%. De största ekologiska varugrupperna och produkterna var fryst fisk, mejeri, pannkaka, bananer, färdiga köttbullar och rapsolja.

Minst en dag i veckan lagar vi mat enligt konceptet Ekerö goes green. Sådana dagar serverar vi vegetarisk mat åt alla.

All vild fisk i våra skolrestauranger är MSC-märkt vilket betyder att fisken fångas där beståndet är tillräckligt och att bifångsten begränsas. När vi köper odlad färsk lax kommer den från certifierade anläggningar i Norge.

Menyplanering

När vi utarbetar våra menyer utgår vi från vad våra matgäster gillar och Livsmedelsverkets rekommendationer. Livsmedelsverkets rekommendationer baseras på vetenskaplig forskning, barns näringsbehov och miljömässig hållbarhet.

Skollunchen ska vara nyttig

Sedan 2011 är det inskrivet i skollagen att lunchen i grundskolan ska vara näringsriktig. Livsmedelsverkets rekommendationer ligger till grund för hur man ska uppnå näringsriktig mat i förskola och skola. Det finns mer att läsa om maten via länkarna till höger.

Våra leverantörer

Våra leverantörer är Martin & Servera AB och Grönsakshallen Sorunda AB.