Ett år med "svinnlådan"

Angelica håller upp ett bläck med mat i Närlundaskolans kök. Hon har svart kockmössa och vita kläder.

För ett år sedan startade vi med “svinnlådan” för att minska matsvinnet i skolorna. Det innebär att personalen i kommunen kan köpa mat som blir över från lunchserveringen för en billig peng. Sedan dess har över 1 000 svinnlådor sålts.

Vi bad måltidsekologen Milad Fahimi berättar hur det har gått

”Sedan vi startade i mars 2023 har vi sålt fler än 1 000 svinnlådor vilket motsvarar cirka 260 kilo mat. Det har genererat ca 36 000 kronor, som vi kommer att använda för att fortsätta stärka hållbarhetsarbetet i skolorna.

Vi har minskat matsvinnet i våra skolkök, och vi kommer jobba med att minska det ännu mer. En sak som vi ska testa är smakskedar, så att eleverna kan provsmaka innan de lassar på. Det här är även bra eftersom barnen i högre utsträckning vågar smaka utan att behöva ta en hel portion.

Vi ser även att eleverna engagerar sig i frågan – till exempel har vi Uppgårdsskolan, som nyligen anordnade en matsvinnstävling på initiativ av elevrådet.”

Milad Fahimi, måltidsekolog

Milad Fahimi, måltidsekolog på Ekerö kommun.

Hur funkar det att köpa en ”svinnlåda”?

”Det funkar så här, att sista kvarten av lunchrasten kan personal inom Ekerö kommun komma till skolrestaurangen med sin medtagna matlåda/or och få den fylld med överbliven mat. För detta swishar man 35 kronor per matlåda, vilket motsvarar självkostnadspris. Att vi valt att man får ta med egen matlåda är för att inte bidra till onödig plastkonsumtion.

Svinnlådan ser jag som ett tillfälligt steg tills vi har lyckats minskat svinnet så pass mycket att vi inte längre behöver sälja överbliven mat.”

Visste du att…

På enheten Matproduktion jobbar 55 kockar och biträden som varje vardag lagar cirka 6000 portioner mat till kommunens förskolor, skolor och vård- och omsorgsboenden.

Matproduktion fick även ta emot vårt Miljöstipendium 2023 för sitt arbete med att på olika sätt minska matsvinnet.

Att minska på matsvinnet i världen är ett viktigt bidrag till klimatet, till exempel står matsvinn för mellan 8–10 procent av allt utsläpp av växthusgaser i världen. Varje år slänger hushållen i Sverige cirka 17 kilo ätbar mat per person*.

* Källa: Livsmedelsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Recept på matsvinn - tips från våra kockar

Kockarna på Närlundaskolan tipsar om recept för överbliven mat.