Offentlig hjärtstartare utanför brandstationen

Bild på beige byggnad med stora blåa dörrar. Röd pil och röd ring visar grön hjärtstartare. 

Den nya hjärtstartaren sitter på framsidan av brandstationen.

Nu har Ekerö kommun fått sin första offentliga hjärtstartare i kommunen. Den sitter utanför entrén till brandstationen vid Ekerö centrum och är tillgänglig dygnet runt.

Varje år drabbas 10 000 personer av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus, men knappt 600 av dem överlever. Finns en hjärtstartare i närheten och kan användas inom 3–5 minuter kan upp till 50–70 procent räddas till livet.*

Alla hjärtstartare ger röstinstruktioner, du behöver inte vara utbildad i HLR för att kunna använda hjärtstartaren.

Utgångspunkten är att placeringen av hjärtstartaren ska vara lättillgänglig och tydligt uppmärkt med skylt. Valet av plats vid brandstationen grundar sig på den geografiska placeringen och att det är just en brandstation som ses som en trygg plats.

Detta är fortsättningen på projektet "Hjärtsäker kommun" som kommunen påbörjade under 2017 där vi utrustade hemtjänstbilar och väktarbilar med hjärtstartare. Nu gör vi ett försök med offentliga hjärtstartare och denna hjärtstartare har tagits fram i samarbete med SBFF.

Det finns planer på att placera ut ett flertal hjärtstartare på geografiskt utvalda platser, projektet pågår och platser är ännu inte bestämda.

Hjärtstartarregistret

Hjärtstartaren utanför brandstationen är registrerad i Hjärtstartarregistret då är den synlig för Sveriges SMS-livräddare om ett hjärtstopp sker i närheten. Sveriges Hjärtstartarregister visar var du kan hitta din närmaste hjärtstartare. Registret används av SOS Alarm och SMS livräddare för att dirigera livräddare till närmaste hjärtstartare.

Hitta hjärtstartare i Hjärtstartarregistret Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På hjärtstartarregistret kan du se vart andra hjärtstartare finns i kommunen, bland annat i kommunhusets reception och i olika butiker kring centrum. Men dessa är endast tillgängliga under specifika öppettider.

Att använda en hjärtstartare

En hjärtstartare används när en person är medvetslös och inte andas. Påbörja alltid hjärt-lungräddning och larma 112 innan hjärtstartaren är på plats och kan användas.

Var inte rädd för att ingripa vid ett hjärtstopp! Kom ihåg att det är bättre att göra någonting än att inte göra något alls.

Bli SMS-livräddare

Att vara en SMS-livräddare innebär att du finns tillgänglig för att rycka ut vid hjärtstopp. För att registrera dig behöver du vara över 18 år och ha en utbildning i HLR. När ett hjärtstopp sker och SOS larmas kommer de samtidigt som de skickar en ambulans också skicka ut en signal till SMS-livräddare i närheten av hjärtstoppet. SMS-livräddarens telefon, som är uppkopplad till SMS-livräddarappen, larmas och visar på kartan i mobilen vart hjärtstoppet har skett.

Läs mer om SMS-livräddare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

*Källa: Hjärt- och lungfonden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.