Måltider

Maten lagas på plats

Maten lagas på plats i majoriteten av våra kök. På 27 av 28 kommunala skolor och förskolor finns ett eget kök. För att veta mer om varje enskilt kök kan du läsa mer på respektive skola och förskolas hemsida.

Mat & miljö

I förskolor och skolor var 24 procent av varorna som köptes in under 2017 ekologiska. De största varugrupperna var mejeri, MSC-märkt fisk, fryst färdigmat samt frukt och grönsaker. Fryst färdigmat utgjordes till största delen av färdiga pannkakor och köttbullar. I kategorin frukt och grönsaker så stod bananer för den största andelen. 

All vild fisk i våra skolrestauranger är MSC-märkt vilket betyder att fisken fångas där beståndet är tillräckligt och att bifångsten begränsas. När vi köper odlad lax kommer den från certifierade anläggningar med begränsad miljöpåverkan. 

Menyplanering

Vi utgår från vad våra matgäster gillar och Livsmedelsverkets rekommendationer när vi skapar våra menyer. 

Valfrihet är viktigt och idag kan alla elever i skolan välja mellan två varmrätter per dag, varav den ena alltid är vegetarisk. Våra salladsbuffér består av flera olika sorter som går att plocka ihop till en fullvärdig måltid. Minst en dag i veckan serverar vi vegetarisk mat åt alla. 

Skollunchen ska vara nyttig

Sedan 2011 är det inskrivet i skollagen att lunchen i grundskolan ska vara näringsriktig. Livsmedelsverkets rekommendationer ligger till grund för hur man ska uppnå näringsriktig mat i förskola och skola. 

Våra leverantörer

Menigo är vår grossist och största leverantör av livsmedel. Fällmans kött AB levererar färskt kött. Grönsakshallen Sorunda AB levererar färsk frukt och färska grönsaker samt visst mejeri.