Hundar, katter, höns & grisar

En kvinna och ett barn sitter på en gräsmatta och klappar några vita höns.

Att ha djur innebär ett stort ansvar. Djuren ska skötas och ha det bra och får inte störa sin omgivning. Här kan du läsa mer om vad som gäller om du har hund, katt, höns eller grisar.

Hundar och katter är vanliga sällskapsdjur. Höns är faktiskt också sällskapsdjur, om du har färre än fem!

Välj djur

Det är ganska vanligt att ha ett sällskapsdjur, till exempel hund eller katt, och det innebär stor glädje men också ett ansvar.

Du måste ta ansvar för att djuret får rätt skötsel och mår bra. Dessutom har du också ansvar för att inte andra människor störs eller får obehag av dina djur.

Några råd till hundägare

  • Tänk på att många människor är rädda för hundar.
  • Hundar ska vara märkta och registrerade så att de kan identifieras.
  • Avföring från hundar räknas som avfall och ska slängas i soporna. Om du inte tar hand om avfallet räknas det som nedskräpning.
  • Kopplingstvång. Du måste ha din hund kopplad i Ekerö centrum och i större delen av Drottningholmsparken. Under perioden 1 mars till 20 augusti får din hund inte springa lösa för att skydda fåglar och vilt. I naturreservat gäller alltid kopplingstvång, oavsett hur bra lydnad du har på din hund. Observera att ledarhundar, polishundar och jakthundar i arbete är helt eller delvis undantagna från kopplingstvånget.

Om du störs av hundar eller misstänker att en hund far illa

Det kommer ofta in klagomål till miljökontoret som handlar om hundar som skäller. Enligt gällande lag får man acceptera en viss störning från skällande hundar under dagtid, precis som andra vanligt förekommande ljud från grannar. Tycker du att skällandet blir oacceptabelt störande ska du i första hand kontakta hundägaren för att tillsammans komma överens om en lösning. Skällande hundar nattetid (mellan klockan 22:00 – 06:00) kan det däremot räknas som en olägenhet som kommunen kan vidta åtgärder mot.

Om du misstänker att en hund blir misskött ska du vända dig till länsstyrelsen. Länsstyrelsen ansvarar också för frågor som handlar om lösspringande eller aggressiva hundar.

Mer information om katter och hundar på länsstyrelsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Några råd till kattägare

  • Kastrera katten hos en veterinär - en kastrerad katt blir lugnare och håller sig hemma mera. Hankatten bör kastreras vid 10 - 12 månader ålder och honkatten efter första löpperioden.
  • Om du inte vill kastrera din honkatt utan vill använda henne i avel, kan du ge henne p-piller under den tid du inte vill ha kattungar.
  • ID-märk din katt i örat. Om katten springer bort, är chansen att få tillbaka den större.
  • Vaccinera din katt mot kattpest. Första gången bör ske vid 3 månaders ålder och därefter helst varje år.
  • Du kan lära din katt att gå i band om du börjar när den är liten.
  • För allas trevnad, plocka upp kattbajs i påsar när du ser att din katt gör sina behov, eller varför inte hjälpas åt med ansvaret om är flera som har katter i området?

Om du störs av katter eller misstänker att en katt far illa

  • Du får inte göra något som kan skada katten. Däremot kan du skrämma bort den med så kallade ”fy skäms medel” som kan köpas i djuraffärer eller kasta vatten på den.
  • Undvik att plantera växter som lockar till sig katter, så som kattmynta och läkevänderot.
  • Täck över barnens sandlåda när den inte används. Fastighetsägaren ska se till att det finns lock eller liknande på sandlådan
  • Det räknas inte som en olägenhet om katter vistas, eller gör sina behov, på din tomt. Katter får röra sig fritt utomhus. Därför är det väldigt sällan miljöenheten gör någon utredning vid den typen av klagomål.

Om du misstänker att en katt blir misskött ska du vända dig till länsstyrelsen.

Mer information om katter och hundar på länsstyrelsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du funderar på att skaffa höns och bor inom detaljplanerat område kan det krävas tillstånd från miljöenheten. Prata gärna med dina grannar innan du skaffar höns. Det kan uppfattas som störande på grund av lukt och ljud.

Höns som sällskapsdjur

Om du har ett mindre antal höns, fem eller färre, och ingen tupp så räknas de som sällskapsdjur. Då behöver du inget tillstånd. Däremot måste du alltid ta hänsyn och se till att dina grannar inte störs.

Hantering av hönsgödsel

Ta hand om gödsel så att det inte stör dina grannar. Komposten ska vara tät i botten och du kan gärna blanda ned trädgårdsavfall. Komposten bör inte placeras nära vattendrag eller dricksvattenbrunnar. Gödsel från höns är mycket starkt och det behöver ligga cirka ett år innan du använder det, tänk på att lukten kan vara stark.

Ansökan

Du använder vår e-tjänst för att ansöka. Till ansökan behöver du bifoga en karta över din fastighet där du ritar in kompostens placering, hönshuset och inhägnaden. När vi fått din ansökan kommer vi att skicka ut information till dina närmaste grannar som får möjlighet att yttra sig.

Avgift

För handläggning och prövning av ansökan tar vi ut en avgift.

Den som vill ha, fler än fem, fjäderfän (exempelvis höns eller tupp) måste också registrera det hos Jordbruksverket.

Skydda dina fåglar mot Fågelinfluensa

Läs om hur du skyddar dina höns och fåglar mot Fågelinfluensa.

Länsstyrelsen Stockholm om Fågelinfluensa Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På Jordbruksverket kan du läsa mer om skötsel, stallmiljö, regler om foder och annat som du behöver tänka på om du har grisar.

Läs om grisar på Jordbruksverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Afrikansk svinpest, grisar och vildsvin

Den afrikanska svinpesten har konstaterats i Fagersta kommun i Västmanlands län. Den Afrikanska svinpesten är en allvarlig virussjukdom som drabbar vildsvin och grisar. Vi har inte upptäckt några fall av svinpest i vår kommun men måste vara uppmärksamma.

Anmäl döda vildsvin

Om du upptäcker ett dött vildsvin i naturen – anmäl det. Genom att undersöka döda vildsvin så kan fall av Afrikansk svinpest upptäckas tidigt. Anmälan gör du till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, på rapportera vilt.

Mer information om Afrikansk svinpest och vad grishållare och allmänhet ska göra hittar du på Jordbruksverket.

Afrikansk svinpest på Jordbruksverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?