Kompost av matavfall och trädgårdsavfall

Gammal frukt på bädd av kvistar och löv.

Kompostera mera - både matavfall och trädgårdsavfall. Med en kompost kan du minska hämtningsfrekvensen till en gång i månaden.

Kompostera matavfall

Matavfall från frukt och grönt, äggskal, tepåsar och annat, kan bli bra och näringsrik jord åt nya växter om du komposterar. Om du komposterar allt matavfall så kan du beställa hämtning av dina hushållssopor var fjärde vecka. Självklart ska komposten vara placerad på din egen tomt och inte utanför din tomtgräns.

Du behöver göra en anmälan till kommunen om du vill börja kompostera ditt matavfall. Syftet med anmälan är att minska risken för problem med skadedjur. I din anmälan meddelar du också om du vill ha hämtning av hushållssopor var fjärde vecka.

Om du vill kan du bygga din egen kompost. Tänk på att den ska vara isolerad och att den inte får ha större hål än sex millimeter så att inte råttor, fåglar eller skadedjur kan ta sig in. Du kan också välja att använda bokashitkompost om du har en efterkompostering som är skadedjurssäker.

Kompostera trädgårdsavfall

Du kan också kompostera avfall från din trädgård. Då räcker det med en enkel anordning med till exempel ett kompostgaller. Du behöver inte anmäla en trädgårdskompost.

Förbjudet att slänga trädgårdsavfall i naturen

Att slänga trädgårdsavfall i naturen ökar risken för flera problem. Det tar lång tid för naturen att bryta ned den här typen av avfall vilket gör att permanenta högar bildas. Det i sin tur ökar risken att fler kommer och slänger sitt avfall där så att högarna växer.

Kommunens mark ska i princip kunna användas av alla. Om marken används för uppställning av privata tillhörigheter kan det uppfattas som privat mark och att den inte är till för allmänheten. Därför är det inte tillåtet att på kommunens mark exempelvis:

  • sätta upp stängsel eller hägnader
  • anlägga kompost eller slänga trädgårdsavfall
  • anlägga gräsmattor, häckar eller planteringar
  • anlägga markbeläggningar som gatsten och grus
  • lägga upp exempelvis ved, jord och grus
  • förvara båtar, bilar och husvagnar
  • uppföra byggnader som skjul och lekstugor
  • anordna lekutrustning som sandlådor, gungställningar och studsmattor.

Ditt ansvar som fastighetsägare

Du som fastighetsägare har ett ansvar för att veta var din fastighetsgräns går och hålla dig inom den. Om du är osäker på var gränsen går kan du själv ladda ner en tomtkarta för din fastighet hos Lantmäteriet. De kan även svara på andra frågor kring din fastighet.

Besök Lantmäteriets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du kan också hitta information om tomtgränser på flera webbaserade karttjänster som till exempel Hitta.se eller Eniro.se, men tänk på att gränserna där inte är exakta och inte heller är juridiskt bindande.

Om du använder mark som inte är din

Visar det sig att du utan tillstånd använder kommunens mark kommer vi be dig att ta bort dessa olovliga anläggningar snarast och återställa marken i ursprungligt skick. Följer du inte uppmaningen kan kommunen ta till rättsliga åtgärder.

Om fordon (exempelvis bilar, släpkärror, husvagnar) ställs upp på kommunens mark utan tillstånd kan vi dela ut kontrollavgifter på plats eller ge ägaren parkeringsböter och så småningom flytta fordonet.

Om båtar ställs upp på kommunens mark utan tillstånd sätter kommunen upp en anmodan på om att flytta båten. Om du inte har flyttat den inom en månad fraktas båten till en uppställningsplats på land för förvaring och anmäls till polisen som hittegods. Båten förvaras i tre månader och skrotas sedan.

Tillfälligt tillstånd

Skulle du tillfälligt behöva använda kommunens mark utanför din fastighetsgräns, till exempel i samband med en byggnation eller liknande, kan du ansöka om ett tillfälligt tillstånd hos Polisens tillståndsenhet. För att vara säker på att du ska få ditt tillstånd ska du kontakta oss för en överenskommelse innan du gör din ansökan.

Kontakta oss via e-post: markochexploateringsenheten@ekero.se

När du träffat en överenskommelse med oss kan du ansöka om ett tillstånd hos Polisen.

Ansök om tillstånd hos Polisen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I de här högarna trivs bland annat mördarsniglar och orm, som också lägger sina ägg där. Råttor, andra skadedjur och getingar dras också till högarna. Dessutom gör högarna så att vår värdefulla naturmiljö blir mer otillgänglig.

Enligt miljöbalken är det förbjudet att skräpa ned i naturen.

Kompostera därför gärna ditt trädgårdsavfall, eller lämna det på Skå återvinningscentral.

Mer information om Skå återvinningscentral

Hjälpte informationen på den här sidan dig?