Skrotbilar

En övergiven bil, överväxt med mossa, står i skogen.

Ibland dyker det upp övergivna bilar som snabbt blir till skrotbilar.

En skrotbil innehåller många miljögifter som läcker ut i naturen när bilen bryts ner. Att dumpa en skrotbil i naturen är naturligtvis olagligt.

Om ett övergivet fordon hittas i naturen så är det markägaren som ansvarar för att ta bort det. Markägaren ska skicka ett brev och uppmana ägaren av fordonet att själv flytta det, flera gånger om det behövs. Om fordonet, trots brev till ägaren, står kvar efter en månad kan markägaren göra en skriftlig anmälan om hemställan till kommunen.

En hemställan är en utredning om fordonsflytt som ska fyllas i och skrivas under. Vi behöver få veta när och hur fordonsägaren är kontaktad och få kopior på eventuella anteckningar och brev. Markägaren är skyldig att betala för fordonsflytt och uppställning, om inte fordonsägaren gör detta.

Om du vill anmäla en skrotbil eller en felparkerad bil som står på kommunens mark så kan du anmäla det till QSG Bevakning AB som ansvarar för övervakningen. Ta ett foto på bilen och mejla en ordentlig beskrivning på var den står till: kundtjanst.hbg@qsg.se

På Ekerökartan kan du se vem som ansvarar för vägen. Markera Trafik & Resor i menyn till vänster i kartan och klicka i "väghållare". Den du betalar vägavgiften till är den som är väghållare.

Ekerökartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du som vill skrota din bil kan vända dig till valfritt bilskrotningsföretag.

Kommunens mark ska i princip kunna användas av alla. Om marken används för uppställning av privata tillhörigheter kan det uppfattas som privat mark och att den inte är till för allmänheten. Därför är det inte tillåtet att på kommunens mark exempelvis:

  • sätta upp stängsel eller hägnader
  • anlägga kompost eller slänga trädgårdsavfall
  • anlägga gräsmattor, häckar eller planteringar
  • anlägga markbeläggningar som gatsten och grus
  • lägga upp exempelvis ved, jord och grus
  • förvara båtar, bilar och husvagnar
  • uppföra byggnader som skjul och lekstugor
  • anordna lekutrustning som sandlådor, gungställningar och studsmattor.

Ditt ansvar som fastighetsägare

Du som fastighetsägare har ett ansvar för att veta var din fastighetsgräns går och hålla dig inom den. Om du är osäker på var gränsen går kan du själv ladda ner en tomtkarta för din fastighet hos Lantmäteriet. De kan även svara på andra frågor kring din fastighet.

Besök Lantmäteriets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du kan också hitta information om tomtgränser på flera webbaserade karttjänster som till exempel Hitta.se eller Eniro.se, men tänk på att gränserna där inte är exakta och inte heller är juridiskt bindande.

Om du använder mark som inte är din

Visar det sig att du utan tillstånd använder kommunens mark kommer vi be dig att ta bort dessa olovliga anläggningar snarast och återställa marken i ursprungligt skick. Följer du inte uppmaningen kan kommunen ta till rättsliga åtgärder.

Om fordon (exempelvis bilar, släpkärror, husvagnar) ställs upp på kommunens mark utan tillstånd kan vi dela ut kontrollavgifter på plats eller ge ägaren parkeringsböter och så småningom flytta fordonet.

Om båtar ställs upp på kommunens mark utan tillstånd sätter kommunen upp en anmodan på om att flytta båten. Om du inte har flyttat den inom en månad fraktas båten till en uppställningsplats på land för förvaring och anmäls till polisen som hittegods. Båten förvaras i tre månader och skrotas sedan.

Tillfälligt tillstånd

Skulle du tillfälligt behöva använda kommunens mark utanför din fastighetsgräns, till exempel i samband med en byggnation eller liknande, kan du ansöka om ett tillfälligt tillstånd hos Polisens tillståndsenhet. För att vara säker på att du ska få ditt tillstånd ska du kontakta oss för en överenskommelse innan du gör din ansökan.

Kontakta oss via e-post: markochexploateringsenheten@ekero.se

När du träffat en överenskommelse med oss kan du ansöka om ett tillstånd hos Polisen.

Ansök om tillstånd hos Polisen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?